Pilot přes interkom zklidnil cestujícího s rasistickými výpady

Obrázek: pilot-small

V polovině listopadu se napjatá atmosféra po vyhlášení výsledků prezidentských voleb ve Spojených státech podepsala také na pravidelném letu ze San Francisca do mexického Puerta Vallarta. Jeden z cestujících podle všeho častoval svou afroamerickou spolucestující rasistickými komentáři, ta se v návaznosti na ně rozplakala. Pilot letadla se však rozhodl reagovat a okouzlujícím způsobem intervenoval skrz palubní interkom.   

Podle youtubového uživatele Jona Bauera, který záznam pilotovy mediace na tomto kanálu zveřejnil, nejprve palubní personál muže pronášejícího rasistické komentáře přesadil mimo dosah jeho afroamerické spolucestující. Následně se z reproduktorů také ozval pilotův hlas, který mimo jiné říkal: „Budeme spolu v kovové trubce ve výšce 35.000 stop. Chápu, že každý z nás má své názory, což je v pořádku. Pokud ho podporujete (pozn. red. Donalda Trumpa), super. Pokud ne, rozumím tomu. Přesto jsme tu ale proto, abychom jeli do Puerta Vallarta a užili si to tam.“

„Nechme naše hlavy trochu vychladnout, pak si promluvme a zjistíme, že jsme všichni lidé. Všichni patříme k sobě a každý z nás může mít z naší země různé dojmy. Tak to má být,“ pokračoval po chvíli. „Pokud s tím má někdo problém, zítra letí další letadlo. V tomhle nepoletíte,“ uzavřel. 

Meghan McCarthy, mluvčí společnosti United, pro deník The Washington Post potvrdila, že nikdo letadlo neopustil. Současně uvedla, že neví o podobném incidentu, který by se v souvislosti s povolebním napětím na palubě letů dané společnosti odehrál.

A jak na pilotovu intervenci reagovali cestující? Propukli v bouřlivý aplaus.