Na 300 policistů bylo proškoleno ve fenoménu násilí z nenávisti

Obrázek: policie-small

Na tři stovky policistů a policistek bylo letos proškoleno v tématu násilí z nenávisti, práce s jeho oběťmi a v neposlední řadě také jeho komunikaci. Kurzy pro 114 kriminalistů a kriminalistek, 82 příslušníků a příslušnic pořádkové policie a 100 osob zařazených na oddělení tisku a prevence realizovala v letošním roce In Iustitia, která se práci s oběťmi trestných činů z nenávisti dlouhodobě věnuje. Kurzy, které byly zaměřené především na Ústecký a Moravskoslezský kraj, probíhaly ve spolupráci s Policejním prezidiem ČR a jsou součásti projektu Kampaň proti rasismu a násilí z nenávisti, jehož mediální částí je právě HateFree Culture.

Policisté a policistky, kteří se kurzů účastnili, byli i přes počáteční nedůvěru s jeho podobou velmi spokojeni. Z anonymních evaluačních dotazníků vyplývá, že v průměru udělili kurzům hodnocení 1,92 (hodnoceno jako ve škole). Nejlépe pak hodnotila kurzy pořádková policie, a to průměrnou známkou 1,24. Kurzy byly v časové dotaci šestnácti, dvanácti nebo osmi hodin.

Jak uvádí evaluační zpráva, 92% příslušníků a příslušnic pořádkové policie a 77% všech policistů a policistek hodnotilo celkový kurz jako výborný nebo velmi dobrý. Za nedostatečný nebo dostatečný jej nepovažoval nikdo ani z pořádkové policie nebo tiskových mluvčích, jen jeden z kriminalistů.

Policisté a policistky se podle organizace In Iustitia nejvíce zajímali o informace o obětech činů z nenávisti, jejich právech, jednotlivých specifických kategoriích obětí a systému pomoci.

Pro všechny zmíněné složky Policie ČR vznikly také metodické manuály, které budou sloužit ke vzdělávání jejích příslušníků i nadále. V rámci projektu proběhl také zkušební provoz monitoringu násilí z nenávisti a k němu vznikl manuál. Odborníci a odbornice měli také možnost vyměnit si své zkušenosti na třech tematických kulatých stolech.

Včera proběhla závěrečná konference ke vzdělávacím aktivitám pro policii, která se věnovala tématům spojeným s násilím z nenávisti a jeho obětem. V rámci ní byly také představeny výsledky této aktivity.

Víte, jak se zachovat, pokud se stanete obětí násilí z nenávisti vy nebo někdo z vašeho okolí? Podívejte se na naše manuály!

Sledujte web Máte svá práva.