HOAX: Video veřejné popravy ženy v Kábulu

Obrázek: kabul-small

Recyklace starých videí a videí vytržených z kontextu je aktuálně zřejmě nejčastější metodou tvorby hoaxů. Rady, jak ověřovat videa na internetu, najdete v našem Návodu.

kabul

Komunita We Are Here At Home .com zveřejnila další upravené video, ve kterém vidíme popravu mladé ženy. V titulcích najdeme otázku, proč se lidé ženy nezastanou a naopak si popravu ještě natáčejí? Situace je dále komentována větou „Toto je islám“ a zakončena ujištěním že: „Toto byla skutečná realita. Sdílej to.“ Video se tak ze stránek komunity začalo šířit i do dalších skupin a komunit na Facebooku. Jedná se o starší video, které se šíří internetem opakovaně. 

vrazda v kabulu

Video však pochází z protestního divadelního představení afghánských umělců v Kábulu, které rekonstruuje lynčování a smrt Farkhundy Malikzandy (proto například probíhá na pódiu, zatímco si ho diváci natáčí mobilními telefony). Autoři tímto divadelním představením protestovali proti zabíjení afgánských žen a požadovali přísné tresty pro pachatele.

Farkhunda Malikzada byla sedmadvacetiletá afghánská žena, která byla 19. března 2015 v Kábulu ubita davem k smrti. Její „žalobci“ tvrdili, že spálila Korán, za což zaslouží nejvyšší trest. V době útoku Farkhunda dokončila vysokoškolské vzdělání v oboru religionistiky a měla se stát učitelkou.

Policie se zpočátku snažila chránit Farkhundu a rozptýlit dav, ale dav byl velmi početný a policie mu nedokázala čelit. Policisté se snažili napadenou vytáhnout na střechu obchodu, ale Farkhunda ztratila rovnováhu a spadla zpět mezi útočníky. Ti ji ubili k smrti, její tělo táhli autem po silnici a poté zapálili. Svědkové vypověděli, že dav skandoval protiamerické a antidemokratické slogany a obviňoval Farkhundu ze spolupráce s Američany a Francouzi.

Její vražda vedla k devětačtyřiceti zatčením. Tři muži dostali trest 20 let odnětí svobody (původně dostali trest smrti, ale trest byl odvolacím soudem změněn), dalších osm mužů 16 let, mladiství pachatelé dostali 10 let a jedenáct policistů dostalo trest 1 rok za nedostatečnou pomoc napadené.

Po její smrti stovky lidí protestovaly proti útokům na ženy a požadovaly, aby vláda stíhala osoby odpovědné za Farkhundinu smrt. Protest byl organizován Solidarity Party of Afghanistan a obyvateli Kábulu. 24. března tisíce lidí protestovalo proti útoku před afghánským ministerstvem spravedlnosti v Kábulu. Řada významných veřejných činitelů útok odsoudila, jiní veřejní činitelé však naopak vraždu schvalovali. Farkhundina smrt vedla k mnoha debatám o právech žen v Afghánistánu.

Afghánský prezident Ashraf Ghani nařídil vyšetřování incidentu a v prohlášení vydaném jeho úřadem odsoudil čin jako „akt extrémního násilí“. Také řekl, že Farkhundina smrt odhalila, že afghánští policisté jsou příliš zaměřeni na problémy s Tálibánem a nezaměřují se dostatečně na místní konflikty.

Případ Farkhundy popisuje podrobně například dokument BBC.

Komunita We Are Here At Home .com zneužila část záznamu z divadelního představení a vydává jej za záznam vraždy, která je podle titulků v muslimských zemích běžnou záležitostí. Okolnosti případu komunita záměrně vynechává a zasazuje video do jiného kontextu, proto považujeme video za hoax.

Muž, který kázal přítomným včetně královny, nebyl dirigent. S orchestrem neměl nic společného, byl to zkrátka jeden z návštěvníků. Není to údajně jeho první narušení nějaké akce. Hudebníci současně neodešli na protest proti narušiteli koncertu, ale proto, že je k tomu vyzvala bezpečnostní služba a policie. Následně byl muž prohledán a z koncertního sálu vyveden.
Skutečnost je tak mnohem méně dramatická, než se článek (a další články ze zahraničí z předchozích let) snaží podat. Přisouzení role dirigenta narušiteli má v člověku navodit dojem, že muslimové „infiltrují“ takové instituce, jako je klasická opera. Odchod hudebníků má být zase interpretován jako odvážný tichý vzdor proti autoritě (proto role dirigenta), ačkoli jde ve skutečnosti o poslechnutí v zájmu vlastní bezpečnosti.
Událost se odehrála už v roce 2011. V tomtéž roce se její překroucená verze objevila už na několika protiislámských serverech (http://www.jihadwatch.org/2011/09/netherlands-muslim-disrupts-concert-for-queen-to-preach-islam?doing_wp_cron=1452179388.3092050552368164062500). Později se opět začala objevovat v roce 2014 jak na zahraničních propagandistických serverech, tak na sociálních sítích, kdy byla také vyvrácena ( https://www.truthorfiction.com/beatrix-concert-muslim-disruption/ ). Znovu se začala šířit začátkem letošního roku.(http://www.novarepublika.cz/2016/01/dirigent-vysvetloval-kralovne.html). 
 
Zprávě se fakticky věnovala jen nizozemská média, ve kterých se o muslimském dirigentovi a orchestru odcházejícím na protest nemluví, naopak incident uvádějí tak, jak se skutečně odehrál.