Dvojice teenagerů staví venkovní posilovny pro seniory

Obrázek: posilovna-seniori-small

Dnes osmnáctiletí studenti stříbrské Obchodní akademie Václav Hlaváč a Karel Hornyicki před dvěma lety v rámci školní aktivity vytvořili projekt venkovní posilovny pro seniory. Tu následně realizovalo jejich domovské město jako součást místního domova s pečovatelskou službou. Teď mají o jejich posilovny zájem také další obce.

 F5A9554

Když si jako šestnáctiletí pro svůj školní soutěžní projekt vybrali Václav s Karlem právě snahu o zlepšení kvality života seniorů, setkávali se u svých spolužáků s posměšky. „Mladší generace často vnímají seniory povrchně, někteří je považují za zbytečné. Občas se na tom podílí také média, která líčí seniory jako skupinu lidí bez potřeb a s nízkými důchody. To pak podporuje dojem, že senioři nepotřebují mít žádnou zábavu nebo aktivní život,“ popisuje situaci mezi vrstevníky Václav Hlaváč. Reakce spolužáků je však neodradila.

DSC 0652

Foto: Raz Senior Park

Návrh posilovny, nebo relaxačního aktivně zábavního parku pro seniory – jak ji autoři nazývají, vznikl v rámci středoškolské soutěže Navrhni projekt. „Po vítězství jsme začali zjišťovat, že by možná šlo projekt doopravdy realizovat. Po domluvě se starostou Stříbra se tak v našem městě skutečně stalo v blízkosti zdejšího domova s pečovatelskou službou,“ popisuje Václav Hlaváč.

 F5A9532

Václav Hlaváč a Karel Hornyicki

Zájem dalších obcí

Dvojici tehdy sedmnáctiletých studentů následně překvapil zájem dalších obcí, které plánují po vzoru Stříbra oblíbenou relaxační zónu vybudovat také v blízkostí svých domovů pro seniory. „Na základě realizace ve Stříbře nás oslovila starostka vedlejších Kladrub, pro které jsme vytvořili nový projekt na základě přání samotných seniorů, kteří si tak zvolili posilovací a relaxační prvky, které by skutečně využili,“ vysvětluje Karel Hornyicki.

Posilovna pro seniory ve Stříbře

Foto: Raz Senior Park

Kladrubská posilovna by měla být postavena na jaře příští roku. Ozývají se však další obce z regionu, které mají o realizaci projektu studentů, kteří budou v tomto školním roce maturovat, zájem. Obce na posilovny hledají prostředky ve strukturálních fondech. Posilovna ve Stříbře vyšla město podle autorů návrhu zhruba na sto dvacet tisíc korun, kladrubská relaxační zóna je plánována za necelých čtyři sta tisíc. Cenu ovlivňuje zejména počet a druh komponentů.

Vizualizace areálu pro město Kladruby

Vizualizace kladrubského projektu (foto: Raz Senior Park)

Dojetí seniorů

A jak se k takovému nápadu staví samotní klienti? Různě. Většina z nich takový park vítá, někteří ale považují podobné projekty za zbytečné. Zpočátku u nemála seniorů dočasně také zvítězil stud, postupem času si ale v relaxačním parku našli oblibu a někteří ho zejména v letních měsících užívají každý den. „Když se dostavěla posilovna ve Stříbře – a jedná se o malé město, kde se lidé znají – chodili senioři zpočátku cvičit potmě večer, protože se před sebou styděli. Nechtěli, aby ostatní obyvatelé domova věděli, že tu cvičí,“ popisuje Václav. „Postupem času si na to ale zvykli a dnes je jim park přínosem,“ dodává.

 F5A9560

Mnohé seniory však při setkáních s aktivními teenagery těší už jen fakt, že se o ně nastupující generace zajímá a zamýšlí se nad tím, jak jim život zpříjemnit pomocí nových vynálezů a moderních technologií. „Když navštěvujeme domovy pro seniory a prezentujeme možnost vytvoření takového parku, mnohdy některým z nich tečou slzy. Dojímá je, že se o ně mladí lidé zajímají a snaží se jim zlepšit život,“ uzavírá Karel.

Foto: Lukáš Houdek