Přátelství ze školních lavic v době války

Obrázek: skola-irak-small

Vzpomínáte si na svá první přátelství navázaná ve školních lavicích? Často na ně vzpomínáme celý život. Výjimkou nejsou ani Iráčanka Malak a její kamarádka Rapu ze Sýrie. Jedna druhou potkaly ve škole pro děti uprchlíků v Iráku. Právě Rapu musela ze své země uprchnout, aby si zachránila život. Snad právě proto si tolik cení přátelství s Malak: „Její přátelství pro mě moc znamená. Přátelství je mnohem víc než jen slovo,“ svěřuje se Rapu. Když vypráví, jak je těžké opustit svou zemi, dá se do pláče. Malak neváhá a objímá svou kamarádku, aby ji utěšila.


Válka nesvedla dohromady pouze Malak a Rapu, ale také dva chlapce Alího a Gaitha žijící v uprchlickém táboře na severu Iráku. Chozením ruku v ruce do školy a hraním fotbalu po vyučování si připomínají domov.

chozenidoskoly

Nejsou to jen válečné konflikty, které nedovolují dětem chodit pravidelně do školy. Často je to chudoba, kvůli které rodiny posílají na vyučování pouze chlapce, v nichž spatřují větší potenciál a užitek ze školní docházky. Dívky často zůstávají doma. To se týká například Somálska, kde chodí do školy pouze 36% dívek.

Dalším z faktorů, který brání některým dětem ve školní docházce, je například jejich tělesný hendikep. To se týká přibližně 150 milionů dětí po celém světě. Až 80% z nich žije v rozvojových zemích a 9 z 10 těchto dětí do školy nechodí. Často to bývá například proto, že řada dětí musí do školy docházet pěšky nebo jednotlivé země jednoduše děti s hendikepem nijak nepodporují.

Školní docházku ovlivňují také přírodní katastrofy stejně jako chudoba či válečné konflikty. Následkem přírodních pohrom propukají na mnoha místech epidemie závažných onemocnění, kvůli kterým jsou školy, které přežily zemětřesení nebo řádění hurikánu, po delší dobu zavřené. Přibližně 168 milionů dětí, to znamená 11% všech dětí na světě, pracuje – často namísto školní docházky. Více než polovina z nich pracuje v zemědělství a téměř třetina ve službách.

„Milujeme školu, protože nás svedla dohromady!“ Dodává s úsměvem irácká holčička Malak. Kéž by takovou větu mohly pronést miliony dětí po celém světě, které z různých důvodů nemohou do školy chodit.

rapu malek

Foto: Repro UNICEF a AJ+