V opeře Brundibár zazáří děti z brněnského Bronxu

Obrázek: brundibar-premiera-small

Aninka a Pepíček, poloviční sirotci, se snaží získat mlíčko pro nemocnou maminku. Nemají však žádné peníze, a tak od mlékaře odcházejí s nepořízenou. Bezradné a smutné děti uvidí flašinetáře Brundibára, jak si vydělává peníze hraním. To je přivede na nápad, že zkusí na mlíčko pro maminku vydělat zpěvem. Brundibár je však zlý, děti překřičí, lidé se jejich slabým hláskům vysmívají, nebo jsou popuzení. Brundibár spolu se strážníkem nakonec děti vyžene. V noci přijdou zoufalým dětem na pomoc zvířátka, která přivolají další děti a všichni dohromady druhý den flašinetáře vyženou. Děti dostanou peníze, ale padouch Brundibár jim jejich výdělek sebere. Zvířátka jej však odhalí a Aninka s Pepíčkem za pomoci ostatních dětí získají zpět, co jim patří. Flašinetář, symbol zloby, sobectví a nenávisti, je poražen.

Inscenace je vyvrcholením dlouhodobého projektu Brundibár z ghetta a vzniká v rámci spolupráce pořadatelů Ghettofestu s osobnostmi brněnské kulturní scény. Známá dětská opera Hanse Krásy tentokrát ožije v režii Lindy Keprtové (její inscenace Foersterovy opery Eva získala na festivalu Opera 2015 cenu kritiků za nejlepší inscenaci), pod taktovkou Pavla Šnajdra a jeho Brno Contemporary Orchestra, v podání dětí ze ZŠ a MŠ Brno, Merhautova, ZŠ a MŠ Brno, nám. 28. října a oblíbeného operního zpěváka Josefa Škarky v roli Brundibára. Kromě umělecké složky je do projektu zapojen tým lektorů a pedagogů pro práci s dětmi a romskou menšinou (Martin Ptáček, Monika Balogová, Ruth Konvalinková).

Cílem projektu „Brundibár z ghetta“ je poukázat nejenom na problematiku, ale na samotnou existenci ghett. Slavíme 70. výročí osvobozeni Terezína, a přitom hned v našem sousedství žijí lidé, kteří si místo k pobytu nevybrali zcela dobrovolně, i přes veškerý pokrok 21. století. Za tímto účelem tým dobrovolných nadšenců projektu Brundibár z ghetta secvičuje s dětmi z „brněnského Bronxu“ představení, jehož základem je dětská opera Brundibár skladatele Hanse Krásy, která je známá po celém světě především pro své uvádění v koncentračním táboře Terezín (1943-45).

Premiéra 5. června 2015, 19.00, Divadlo na Orlí
Repríza 6. června 2015, 16.00, Divadlo na Orlí

Vstupné 40 Kč

Režie Linda Keprtová
Dramaturgie Josef Škarka
Scéna a kostýmy Anna Chrtková, Anna Petříková
Dirigent Pavel Šnajdr
V roli Brundibára Josef Škarka

Více o projektu najdete na www.brundibarzghetta.cz nebo na FB stránce projektu.

Projekt byl mj. podpořen ministerstvem kultury České republiky a americkou ambasádou v Praze.  Nad projektem převzal záštitu senátor PhDr. Zdeněk Papoušek a náměstek brněnského primátora Bc. Matěj Hollan.

Foto: Ludvík Grym