Prostě láska

Obrázek: prostelaska-small

Ve veřejném prostoru se v posledních týdnech objevily živelné diskuse na téma práv gayů a leseb, povahy jejich vztahů nebo sexuálních preferencí. Nejen na tyto diskuse reagují fotografie téměř čtyřiceti párů, včetně známých osobností, dávající najevo, že na sexuální orientaci nebo příslušnosti člověka k nějaké skupině ve vztahu mezi dvěma lidmi nezáleží. Je to Prostě láska.

1

Ve veřejném prostoru v posledních týdnech probíhaly velmi živé debaty na téma práv gayů a leseb, povahy jejich vztahů nebo sexuálních preferencí. Zatímco podle některých internetových diskusí by se mohlo zdát, že Česko náhle zachvátila homofobní horečka, průzkum veřejného mínění CVVM ukazuje, že se postoj veřejnosti k lidem s odlišnou sexuální orientací stále zlepšuje. Podle toho z června letošního roku je téměř 75% dotázaných pro registrovaná partnerství, pro osvojení dítěte partnera nebo partnerky přes 60% a pro adopce dětí z dětských domovů stejnopohlavními páry bezmála polovina dotázaných.

To, že láska nezná hranic a rozdílů, ukazuje také šestatřicet párů, jejichž fotografie jsou nyní součástí kampaně Prostě láska iniciativy HateFree Culture, která se jejím prostřednictvím připojuje k týdennímu festivalu Prague Pride. Jsou mezi nimi jak páry homosexuální nebo heterosexuální orientace, tak páry napříč věkovým spektrem, pohlavní identitou, etnickým původem, náboženstvím nebo lidé s hendikepem.

2

„Ve virtuálním prostoru se často objevuje záplava negativních informací ve vztahu k soužití lidí stejného pohlaví. Cílem fotokampaně Prostě láska je ukázat prostřednictvím každodenních situací různorodých párů, že radosti a starosti, které v párech prožíváme, jsou vždy podobné. Bez ohledu na to, zda žijeme s mužem, ženou nebo příslušníkem jiné skupiny. Je to vždy prostě jen láska,“ popisuje koordinátor HateFree Culture Lukáš Houdek.

Mezi fotografovanými je také celá řada známých osobností, jako například zpěváci Jan Bendig a Pavel Vítek s Janisem Sidovským, herečky Bára Hrzánová, Sandra Nováková nebo Jana Plodková. Ve své každodenní situaci se nechali se svými protějšky zachytit také moderátoři Honza Musil a Aleš Cibulka, malíř Jan Gemrot, herci Lukáš Hejlík, Jan Cina s Petrem Vančurou nebo Jakub Žáček. Nechybí ani Halka Třešňáková z úspěšného sitcomu Kancelář Blaník nebo frontman kapely Skyline MC Jacob.

3

„Láska je hlavním tématem letošního festivalu. Chceme tím ukázat, že láska, byť může mít hodně podob, je univerzální. Před láskou jsme si všichni rovni,“ dodává ke kampani Kateřina Saparová, výkonná ředitelka Prague Pride 2016.

Vybrané fotografie budou také od čtvrtka 11. srpna k vidění v pražské kavárně Érra, která je současně jedním z míst zapojených do sítě HateFree Zone. Následně bude výstava putovat po dalších místech v rámci Česka.

4

6

5

7

8

9

10

11

12

14

13

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36