Třiatřicetiletá matka tří dětí Razan Alsous uprchla s rodinou ze Sýrie před více než pěti lety. Nový domov po udělení azylu našla ve Velké Británii, v yorkshirském Halifaxu. Když však jednou hledala v lednici supermarketu svůj oblíbený sýr halloumi, který pro ni v Damašku byl vždy základní pochutinou, neměla štěstí. A tehdy ji napadlo, že by ho namísto zklamání mohla sama vyrábět. Nakoupila použité nádobí, recept stáhla z internetu a pustila se do práce. „Když se lidé dozvěděli, že pocházím odjinud a zakládám firmu, podporovali mě víc a víc,“ vzpomíná. A sýr měl nečekaný úspěch. Za pár let se jí podařilo expandovat, dnes zaměstnává několik lidí z řad uprchlíků i Britů a za svůj sýr sbírá jednu cenu za druhou. „Ukázala nám, že můžete začít s ničím a udělat z toho něco velkého,“ říká jedna ze zaměstnankyň Helen Bradley. A vloni se Razan dočkala velké pocty, když její rozšířenou výrobu otevírala sama princezna Anne. Příběh této syrské ženy přinesla UNHCR.
Razan Alsous opustila rodnou Sýrii spolu s manželem a třemi dětmi v roce 2012. Při explozi v Damašku přišli o rodinný podnik a zůstali tak bez možnosti obživy. „V Sýrii jsme o hodně přišli, takže nebyl čas sedět a plakat nad minulostí. Jakmile jsem dostala azyl, musela jsem začít něco dělat,“ říká energická 33letá žena. Po svém příchodu do Velké Británie v lednici supermarketu v Západním Yorkshiru hledala halloumi, sýr, který je základem syrské kuchyně. Do té doby se jí dařilo sehnat importovaný z Kypru, tentokrát však neuspěla. Proto se odhodlala k nezvyklému kroku. Rozhodla se ho sama vyrábět. „Tehdy mi to docvaklo. Jsme v Yorkshiru, kde je skvělé mléko, proč tedy halloumi nevyrábět tady?“ vzpomíná Razan.
Krom řešení absence pro Razan zásadního produktu, který jí připomíná domov, je zásadním problémem nově příchozích získání stabilního zaměstnání, které jim umožňuje postavit se na vlastní nohy a integrovat se snáze do společnosti. Obojí Razan skloubila, když založila společnost Yorkshire Dama Cheese. Ona sama jako farmaceutička sýr nikdy nevyráběla. Našla si ale recept na internetu a nakoupila pro začátek základní vybavení z druhé ruky. Svůj plán se jí podařilo uskutečnit krom odhodlání díky půjčce ve výši 2500 liber od New Yorkshire Enterprise Agency, která startupy v regionu podporuje. Pronajala si obchůdek v Halifaxu a začala v malém sýr vyrábět. Jak dnes sama uvádí, velkou motivací a pomocí jí byla podpora místních. „Když se lidé dozvěděli, že pocházím odjinud a zakládám firmu, podporovali mě víc a víc,“ říká Razan. „Byli rádi, že přicházím s něčím novým, něčím jiným,“ doplňuje. A postupem času se vypracovala na zavedenou firmu, která produkuje pět druhů halloumi, který je v Británii znám pod názvem „squeaky cheese“. Koncem roku 2016 se z něj stala zavedená značka distribuovaná po celém Yorkshiru a později i v dalších státech.
Dnes Razan Alsous zaměstnává sedm lidí, mezi kterými jsou jak uprchlíci, tak Britové. „Přišla s novým sýrem a ukázala nám, že můžete začít s ničím a udělat z toho něco velkého. Je velkou inspirací,“ říká Helen Bradley, která ve společnosti pracuje.
Společnosti se dostalo také pocty ze strany britské královské rodiny. Jejího otevření se účastnila sama dcera královny Alžběty, princezna Anne. „Byl to moc hezký pocit získat uznání za tvrdou práci, kterou jsem do toho dala,“ poznamenává Razan. Její sýr dosud vyhrál na 17 potravinových cen a dvakrát v řadě byl vyhlášen nejlepším yorkshirským sýrem. Matka tří dětí expandovala se svým produktem také do dalších států Spojeného království a plánuje výrobky exportovat také do zahraničí.
Razan zdůrazňuje, že Velká Británie jí neposkytla jen ochranu před zničujícím válečným konfliktem. Dala jí možnost být přínosem a partnerem pro své britské spoluobčany. „Ve jménu své firmy zahrnuji svou vlast – to je to Dama, jako Damašek. Ale teď za svůj domov považuju tohle místo. Takže když se mě lidé zeptají, odkud jsme, říkám, že jsem z Yorkshiru,“ uzavírá.
Foto: Yorkshire Dama Cheese