Jaký je coming out u Romů? Tohle dojemné video vám to řekne

Obrázek: reknuto-small

Říct „to“? Coming out není zrovna ta nejjednodušší součást života. Pro nikoho. Natož pro Romy a Romky, v jejichž komunitě je homosexualita stále většinou velké tabu. I přesto jsou v České republice ti, kteří se k tomu nelehkému činu postavili přímo. A to do kamery. Upozorňují tak na novou poradnu pro romskou LGBT komunitu a jejich rodiče Řeknu.to.

Nový projekt spolku Ara Art zaměřený na romské gaye, lesby a jejich rodiny má příhodný název Řeknu.to. Pro ty, kteří se potřebují poradit nebo si jen o svých problémech popovídat, je vytvořena poradna a “prostor", virtuální i reálný. "Není to úplně klasická poradna. Někdy si potřebuje člověk jen popovídat, potřebuje kamaráda, kterému se může svěřit a může mu říct všechno. A hlavně se s ním nebo s ní osobně setkat, třeba zajít na kafe," říká pro HateFree o projektu ředitel Ara Art David Tišer.

reknuto1

Jak to funguje?

Poradci týmu Řeknu.to fungují online na mailu nebo Facebooku, také jsou k zastižení na telefonu nebo naživo. S poradci je možné se potkat a promluvit si - zatím pilotně v Praze, Plzeňském, Pardubickém a Ústeckém kraji. Ozvat se ale mohou lidé z celé ČR, poradci se snaží všem vyjít vstříc. 

Podpora rodičů je stejně důležitá

Projekt není ale určen pouze pro gaye a lesby, myslí také na rodiče a příbuzné. I oni se mohou ozvat, pokud si potřebují promluvit, sdílet své pocity z nové a mnohdy nečekané situace nebo pokud potřebují poradit, jak se zachovat. „Máme v týmu konzultantku Danu. Je to matka dvou gayů a musela si tím z pozice rodiče sama projít, sama se s tím musela vypořádat. Dnes Dana pomáhá podobné situace řešit dalším rodičům, kteří si třeba neví rady,“ doplňuje David Tišer.

reknuto2

Proč zrovna romská LGBT poradna?

Romští gayové a lesby mnohdy čelí vícečetné diskriminaci. Ze strany majority kvůli své etnické příslušnosti a sexuální orientaci, ve své komunitě pak kvůli sexuální orientaci. „Situace v rámci romské komunity je jiná, protože se v ní o LGBT komunitě teprve začíná otevřené mluvit. Tradiční pohled na LGBT komunitu je u Romů velmi zpátečnický a špatný. To je potřeba změnit," uzavírá David Tišer.  

reknuto3

 

Jazyková bariéra je často jedním z důvodů, proč se bojíme nebo ostýcháme s někým navázat řeč nebo vztah. Amanda Moore, studentka základní školy v Kalifornii, tenhle problém ale vyřešila velmi jednoduše. Použila online překladač od Google. Proč?