„Přemalujme nenávist!“ vyzývá umělkyně se štětcem v ruce

Obrázek: repainthate-small

Olivii Trimble, mladé umělkyni z Fayetteville v Arkansasu, vadily nenávistné nápisy v jejím městě. Rozhodla se, že z takových nápisů udělá něco pěkného.  „Cítila jsem potřebu s tím něco udělat,“ řekla pro UpWorthy Olivia a dodala: „Nechtěla jsem, aby moje děti nebo kdokoli jiný viděl tu nenávist.“ Vzala barvy a z nenávistného vzkazu udělala vzkaz plný lásky. 

Tím to ale neskončilo. Když přišla domů, podělila se o svou aktivitu na sociálních sítích. Vyzvala také své přátele a známé, aby se přidali nebo aby dali vědět, kdyby na nenávistné vzkazy narazili. Během jednoho dne se jí ozvala spousta umělců - z USA, ale třeba i z Kodaně. A tak vznikla iniciativa Repaint Hate.

Přímo na Facebookovou stránku mohou lidé hlásit nenávistné graffiti ve svém okolí a také sem mohou sdílet, pokud sami nějaké přemalovali. Olivia Trimble dokonce dostala od jedné restaurace v jejím městě zeď, aby mohla pokračovat v šíření pozitivních sdělení. Zároveň je stále v pohotovosti, kdyby se náhodou podobný nápis v její obci objevil znovu. Věří, že nikdy není dost pozitivních zpráv, zejména v době, kdy se dočítá o tom, že zločiny z nenávisti jsou na vzestupu.

Olivia v tom však není sama. Když se u jednoho kostela v Marylandu objevili rasistické nápisy, tamní komunita okolo rozvěsila plakáty s nápisem „Láska vítězí“. Studenti na Michiganské univerzitě zase přemalovali zprávu „Zabijte je všechny“ na „Milujte je všechny“.

svastika windows

„Existuje spousta maličkostí, které může každý z nás udělat. Stačí se jen dívat kolem sebe a když vidíte, že něco můžete udělat, udělejte to,“ vzkazuje Olivia.

Foto: Repaint Hate 

Jazyková bariéra je často jedním z důvodů, proč se bojíme nebo ostýcháme s někým navázat řeč nebo vztah. Amanda Moore, studentka základní školy v Kalifornii, tenhle problém ale vyřešila velmi jednoduše. Použila online překladač od Google. Proč?