Recepty předávané z generace na generaci v rodinách po celém světě, zkušenost a poctivé vaření. To je jen několik důvodů, kvůli kterým Jody Scaravella otevřel na Staten Island v USA restauraci s názvem Enoteca Maria, ve které místo šéfkuchařů zaměstnal babičky.
Začalo to před deseti lety, když v jeho restauraci vařilo několik italských „nonnas“ (nonna je italsky babička, pozn.autorky). Postupem času ale otevřel svoji kuchyni asi třiceti ženám z celého světa. A to doslova, hosté si mohou pochutnat na tradičních jídlech od babiček, které do USA přišli z Itálie, Argentiny, Libérie, Nigérie, Ekvádoru, Alžírska, Sýrie nebo z České republiky.
„Vezměte si, že vlastně každá z těchto babiček je doma v kuchyni za šéfa. Ony trvají na tom, že jsou na vrcholu té rodinné pyramidy. Takže když jsem dal všechny tyhle babičky „šéfy“ do jedné kuchyně, asi jsem i trochu riskoval,“ usmívá se Jody Scaravella, ihned však pro Gothamist dodává: „Ale ono to funguje. A má to velký úspěch, rezervace se hrnou a lidé se vrací. Pravidelně volají lidé z Austrálie, z Anglie nebo z Itálie a chtějí si rezervovat místo. Vždycky mě to ohromně potěší.“ Překvapilo ho také to, že k němu pravidelně chodí i spousta lidí z Manhattanu. „To mi taky lichotí, zvlášť když vím, že tam je jedna restaurace vedle druhé,“ říká Jody.
Proč má podle Jodyho restaurace takový úspěch? Věří, že to je i proto, že spousta lidí vnímá babiččino jídlo jako to nejlepší. Navíc ženy, které u něj vaří, využívají domácí postupy. „Je to autentické vaření, se všemi tradicemi a tradičními potravinami a postupy,“ přibližuje Jody. V kuchyni je vždy jedna z italských žen a tradiční italská kuchyně se spojuje s jinou kulinářskou tradicí.
Ženy, které Jody Scaravella zaměstnává, mají ale společnou ještě jednu věc. Jsou to povětšinou babičky, jejichž rodina je příliš zaneprázdněna vlastním životem a ony se tak mohly cítit osamělé a v podstatě zbytečné. „Pro mě jsou tahle „banda nonnas“ velký poklad. Silné ženy pocházející z různých kultur, je to skvělé,“ doplňuje Jody Scaravella, který si spolupráci s ženami nemůže vynachválit.
Není to ale tak, že by muži u něj nedostali příležitost. Naopak, na konci večera přichází vždycky velké ovace pro Giuseppe Freyu, dědečka, který pochází z Kalábrie a je to „machr“ na přípravu domácích těstovin.
Foto: Repro Gothamist