V Praze proběhnou vánoční sbírky potravin pro lidi bez domova

Obrázek: sbirka-bezdomovci-small

Vánoce jsou vnímány jako svátky pohody a klidu strávené s rodinou. Ne všichni ale takové štěstí mají a někteří tyto dny tráví v zimě na ulici. Proto se iniciativa Studenti pomáhají rozhodla  uspořádat na První svátek vánoční na několika místech v Praze potravinovou sbírku. Na těchto místech si budou moci potraviny také lidé bez domova vyzvednout.

„Vánoce. Svátek, který většina z nás v dětství milovala. S rodinou zdobíme stromek, jdeme na procházku, zasedáme ke společné večeři a pak, po zacinkání zvonečku, trháme balící papír z dárků,“ uvádí iniciativa na svém FB profilu. „Někteří ale nemají takové štěstí a celé dny tráví bez rodiny na ulici nebo v ubytovnách. Pojďme tedy s Vánocemi za nimi. Doneste jídlo, které vám zbyde nebo které připravíte na jedno z výdejních míst, jež v Praze 25. prosince přichystáme. Společně se tam pak najíme, vypijeme šálek čaje a popovídáme si. Bez rozdílu, pro všechny,“ dodává.

Stánky určené pro sběr i distribuci jídla budou na třech pražských náměstích - Vrchlického sady (před budovou hlavního nádraží), náměstí Jiřího z Poděbrad a na Strossmayerově náměstí. Sbírka i výdej probíhá od 13:00 do 19:00 hodin.

Více informací v události na FB nebo e-mailem na StudentiPomahaji@gmail.com.  

Kolem Vánoc se v Praze chystá více podobných akcí. Na Štědrý den budou například někteří politici rozdávat kolemjdoucím rybí polévku na Staroměstském a Václavském náměstí, na Kampě a ve Vršovicích. Lidem bez přístřeší nabídnou v období Vánoc pražská zařízení pro bezdomovce cukroví a vánočku. Instantní polévky, konzervy, sáčky čaje či kávu budou rozdávat terénní pracovníci lidem bez přístřeší v celé Praze. 

Ilustrační foto: Wikipedia