Schází nám odvaha? Podle výzkumu ji má jenom 19 % Čechů

Obrázek: nature-courage-wood-clouds-stunt-dawn-joy-3302773

S odvahou si Češi poněkud nevědí rady. Vzory hledáme doma nebo v historii. Současnost jich ale moc nenabízí. Výzkum společnosti Behavio pro Skautský institut mapuje specificky český vztah k této schopnosti.

Ta naše odvaha česká

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...

Obrázek: snimek-obrazovky-2023-03-01-v-9-37-07

Odvážní mezi námi 

Celkem se považuje za odvážné 19 % populace. Většině lidí, kteří odvážnost hodnotí jako důležitou vlastnost, se nedaří takovými být. Jen 17 % z nich dokáže dělat v životě odvážné kroky v souladu se svým přesvědčením. 

Výzkumníci identifikovali hodnoty, kterými se tito odvážlivci” odlišují od průměru. Více než běžný Čech si cení otevřenosti vůči různým pohledům na svět a nezištné pomoci ostatním. Mají také velmi silný sociální kapitál neboli pevné mezilidské vztahy. Znají více kontaktů, o které se mohou opřít, než běžná populace. Velmi pravděpodobně vede k odvaze jistota, že se máme na koho spolehnout,” dodává ředitel výzkumu Behavio Vojtěch Prokeš. 

Obrázek: snimek-obrazovky-2023-02-28-v-10-33-05

Skupina odvážných, pro které je odvaha životní hodnotou, v Behavio Atlasu Čechů. Modrá barva značí, že informace o dané skupině platí častěji, než je běžné.

Zároveň se ukazuje, že odvaha není samoúčelná schopnost. Když se u „odvážlivců“ promítne do pracovního nasazení, spíš přijmou novou výzvu, ujmou se vedoucí pozice a nebude je paralyzovat strach, že nenajdou jiné zaměstnání, pokud by to současné z jakéhokoliv důvodu skončilo. Pro takového člověka je pak odvaha cestou k úspěchu a celkově spokojenějšímu životu. 

Obrázek: snimek-obrazovky-2023-01-17-v-18-46-10

Skupina odvážných, pro které je odvaha životní hodnotou, v Behavio Atlasu Čechů. Modrá barva značí, že informace o dané skupině platí častěji, než je běžné. 

Ne-odvážní a někdy odvážní

13 % Čechů se za odvážné nepovažuje vůbec, protože jdou neradi do konfliktu, bojí se říkat svůj názor nebo dělat velké změny. 68 % spoluobčanů je prý odvážných jak kdy, podle situace. Nejčastěji se překonají, když je potřeba chránit rodinu. 

Co je vlastně odvaha?

Odvážný čin může pro různé lidi znamenat různé věci. Proto se výzkumníci ptali: co je podle vás v dnešní době projevem odvahy? Nejčastěji respondenti zmiňovali: říct veřejně svůj názor, být sám sebou, pomoci potřebným, postavit se nespravedlnosti, mít děti nebo si vzít hypotéku. 

Za odvážné považujeme také některé názory. Například: být pro/proti válce na Ukrajině nebo být/nebýt očkovaný.  Za pozornost stojí, že mezi ostrakizované názory řadí lidé jak ty mainstreamové (podpora Ukrajiny nebo očkování), tak ty antisystémové (odpor vůči Ukrajině, očkování). Pravděpodobně podle toho, ve kterém názorovém táboru se sami nacházejí. 

Příklady ze života  

Odpovědi na otevřenou otázku, kdy naposledy lidé překonali svůj strach a jednali odvážně, doplňují celkový obraz. Nejčastěji účastníci výzkumu sdíleli příklady z osobního života: vyznání citů, omluva za chybu, přiznání nevěry nebo ukončení nefunkčního vztahu. Příklady odvahy, které se netýkaly mezilidských vztahů, pak často obsahovaly překonání konkrétního strachu a vyzkoušení něčeho nového. Odvahu tedy vnímáme také jako posouvání vlastních hranic.

Příběhy odvahy

„Ručně jsem napsal milostný dopis a dal ho ženě, která se mi líbila.“

„Naposledy jsem se po letech vzepřela manželovi a odešla od něj. Kvůli dětem jsem se toho bála. A teď jsem celkem spoko.“

„Před rokem návštěva zubaře. Byl to masakr, ale dnes jsem rád, že jsem měl odvahu tam zajít.“

„Před dvěma týdny. Poprvé po 15 letech mám telefon čistě dotykový, bez qwerty klávesnice.“

„Snad když jsem odmítl vstoupit do KSČ.“

„Úplně malá, ale pro mě důležitá odvážná událost byla, že jsem se sešla se svojí šéfovou a řekla jsem jí, co bych potřebovala změnit.“

Příběhy, kdy odvaha schází

„Nelíbí se mi přístup k práci kolegyně, ale přehlížím to.“

„Moje žena miluje pozornost a nemá ráda sebemenší lež. Občas mi chybí kuráž říct jí skutečný stav věcí.“

„Nevylezla jsem na rozhlednu s vnukem, zabrzdila mě velmi silná závrať.“

„Bála jsem se rozejít s přítelem, i když jsem byla rozhodnutá. Tak po roce a půl jsem se nakonec odhodlala. Zbabělé na tom bylo ho celou dobu nechávat v tom, že ho miluji, i když to nebyla pravda. Udělat to dřív, tak mu ušetřím trápení.“

„Chybí mi kuráž seznamovat se s novými lidmi beze strachu, že mě nepřijmou.“

„Jednou jsem někomu odepisoval na Instagramu v metru a jeden muž začal řvát na nějakou mladou holku. Už ani nevím proč. Já chtěl zakročit, ale přišlo mi, jak kdyby mi v tu chvíli zamrzlo tělo a pusa. Trochu si to vyčítám, ale tak stane se, naštěstí se tý holce nic nestalo.“

Jak si dodat kuráž?

Nejčastěji lidé poslouchají oblíbenou hudbu (30 %), zavolají někomu blízkému (24 %), dají si panáka (17 %), pomodlí se (13 %) či použijí talisman pro štěstí (12 %). Pomáhají prý i dechová cvičení, pohyb a někomu i jedna méně zdravá varianta –⁠ kouření. 

Vzory odvahy i zbabělosti 

Soukromými vzory odvahy bývají nejčastěji blízcí lidé: rodiče, děti či (ex)partneři.  Ti jsou v odpovědi na otevřenou otázku zmiňováni zdaleka nejvíc. Odvaha se dnes v Česku odehrává především v osobních věcech v běžném každodenním životě spíš než na veřejné rovině, což je vidět z chybějících vzorů. Respondenti jen horko těžko někoho lovili z paměti. A to je podle mě škoda,” komentuje sociolog Vojtěch Prokeš. 

U otázky na vzory odvahy ze současné politiky byla nejčastější odpověď nevím” nebo variace na nikdo, všichni jsou —.” Kurážná jména, která se vybavila lidem nejčastěji: Miroslav Kalousek, Jana Zwyrtek Hamplová a Danuše Nerudová. Pro zbabělost jsou pak tři nejvýraznější  tváře: Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala a Miloš Zeman. Pozoruhodné je, že v současném politickém životě jsou Andrej Babiš a Tomio Okamura zároveň silným vzorem dvou protichůdných kvalit – odvahy i zbabělosti. 

Ze známých historických osobností jsou symbolem odvahy: Václav Havel, Jan Palach, Jan Hus, Jan Žižka, Karel IV., Milada Horáková, Tomáš Garrigue Masaryk, Johanka z Arku, Ježíš a Karel Kryl. Jejich opaky, vzory zbabělosti, pak jsou: Adolf Hitler, Karel Čurda, Josef Beneš, Klement Gottwald a Jidáš. 

Fiktivními pozitivními vzory jsou superhrdinové – Superman, Spiderman, Batman, ale také postavy z filmů jako je Harry Potter nebo Rocky. Z fiktivních záporných postav zmiňují lidé zbabělce Draca Malfoye z příběhů o Harrym Potterovi, Franka Burnse ze seriálu MASH a Arnolda Jidáše Rimmera z Červeného trpaslíka. 

O výzkumu

Kvantitativní výzkum, forma dotazování CAWI, sběr dat 2.–5. prosinec 2022, 1 000 lidí, reprezentativní vzorek online populace ČR. 

Výzkum vznikl pro pořad Nebát se Skautského institutu, epizoda s ředitelem výzkumu Behavio Vojtěchem Prokešem uzavírá celou sérii. V průběhu dvou let v této sérii vzniklo 65 rozhovorů s inspirativními osobnostmi o překonávání strachu a nalézání odvahy. Hosty Jiřího Pasze a Marianny Stránské byli mezi jinými moderátor Daniel Stach, architekt David Vávra, herečka Martha Issová, novinářka Petra Procházková nebo romský klavírní virtuos Tomáš Kačo. Všechny rozhovory jsou dostupné jako videa na YouTube nebo podcasty na kanálech Skautského institutu.