Strach z neznámého v bratislavské Kunsthalle

Obrázek: vystava-blava-small

Ve čtvrtek 17. března byla v bratislavské Kunsthalle otevřena mezinárodní výstava Strach z neznámého, která se zabývá různými rovinami takzvané migrační krize. HateFree Culture je jejím partnerem a bude se podílet také na jejím doprovodném programu. Výstava potrvá do 31. července 2016.

Uprchlická krize, jejíž v současnosti čelíme, je nejzávažnější od druhé světové války. Dům umění / Kunsthalle Bratislava, jako první státní kulturní instituce ve východní Evropě, připravila výstavu na tuto aktuální téma. Mezinárodní projekt kurátorky Lenky Kukurové představuje po boku zahraničních etablovaných autorů a autorek i významné zástupce domácí scény.

hudec

Oto Hudec, Deň po nálete, kresba, 2013

Výstavní projekt Strach z neznámého se pokouší překonat bariéru nekomunikace. Vystavená díla domácích i zahraničních umělců a umělkyň se zabývají uprchlíky, ale i naším vztahem k nim. Kurátorka Lenka Kukurová říká: "Umění poskytuje platformu, kde je možné otevřít závažné společenské téma v symbolické rovině bez černo-bílé polarizace. Umělci a umělkyně nejsou odborníky na uprchlickou problematiku, ale vyjadřují své subjektivní pocity a názory a dostávají se
do dialogu s názory publika."

Perjovschi

Dan Perjovschi, kresba ze série For the Moment, 2015

Prezentované díla se netýkají pouze současné uprchlické krize, ale i témat, která jsou s ní úzce spojena. Převážná většina z nich vznikla přímo na podnět výstavy a vyjadřuje se k tématu v kontextu východní a střední Evropy. Projekt Strach z neznámého prezentuje díla, která mají formu uměleckých reportáží, a některé vznikaly přímo ve spolupráci s běženci. Část vyzývá k zamyšlení, další jsou vyjádřením protestu. Multimediální výstava představuje dokumentační rovinu tohoto tématu, některé projekty přinášejí historickou paralelu a mnoho vystavujících má s migrací přímou zkušenost.

houdek

Lukáš Houdek, HopeTour, multimediální instalace, 2016

Zastoupen je i pohled na slovenskou situaci, přítomna je tematika paranoie z jiných kultur, otázky uprchlických kvót či křesťanských hodnot. Návštěvník výstavy tak uvidí reálné příběhy uprchlíků, reakce veřejnosti a bohužel také podobu nefunkční diskuse. "Vystavená umělecká díla nejsou prezentována jako dokument, nesnaží se být absolutistní pravdou. Vytvářejí prostor k zastavení, zamyšlení a zbavení strachu. Zároveň jsou humanistickým apelem. Výstava připomíná, že problém
uprchlické krize nevzniká mimo nás, ale jsme jeho součástí. Jsme však i součástí jeho možného řešení, "říká kurátorka Lenka Kukurová.

seda

Kateřina Šedá, instalace, 2016

Doprovodné programy k výstavě

Komunikace s návštěvníkem je součástí poslání Domu umění / Kunsthalle Bratislava. Ta ji realizuje prostřednictvím mediátorů přítomných na výstavě a vzdělávacích programů adresovaných pro různé cílové skupiny - rodiny, školy, studenty, dospělé. Ve spolupráci s neziskovými organizacemi a zahraničními partnery Kunsthalle k výstavě připravuje bohatý doprovodný program, diskuze a participativní projekty pro co nejširší veřejnost a pro uprchlíky, s uprchlíky a o uprchlících. Vzdělávací programy spojené s tvůrčími aktivitami se u dětí zaměřují na různé formy cestování. V případě studentů se prostřednictvím vystavených děl program zaměří na společné uvažování nad historickými a aktuálními důvody migrace. Spolu s galerijními pedagogy je povedou mladí migranti, kteří na Slovensku působí. Ti návštěvníkům výstavy umožní poznat jejich zkušenosti s
migrací z první ruky.

Pro matky s dětmi, pro které se Slovensko stalo druhým domovem, realizuje Kunsthalle komunitní cyklus setkání Mámy maminkám s cílem vzájemně poznávat různé kulturní prostředí.

rafa

Tomáš Rafa, ze série Bez názvu, fotografie, 2015 

Vystavující autoři a autorky

Radovan Čerevka (SK), Pavlína Fichte Černá (SK), Janka Duchoňová (SK), Alena Foustková (CZ), Mandy Gehrt (DE), Oto Hudec (SK), Lukáš Houdek (CZ), Mario Chromý (SK), Daniela Krajčová (SK), Kristián Németh (SK), Nová věčnost (CZ), Dan Perjovschi (RO), Tomáš Rafa (SK), Oliver Ressler (AT), Birgit Ruberg (DE), Kateřina Šedá (CZ), TOY_BOX (CZ), Jan Třes a Olja Třes Stefanović (SK), Eliška Vrbová (CZ), Anna Witt (AT), Tobias Zielony (DE), Artur Zmijewski (PL)
Kurátorka: Lenka Kukurová


Trvání výstavy: od 18. března do 31. července 2016
Vstup zdarma

Otvírací doba:
Pon: 12:00 - 19:00 hod.
Út: zavřeno
Str: 12:00 - 20:00 hod.
Čt - Ned: 12:00 - 19:00 hod.

 triaska

 Ján Triaška, Vůdce, malba prasačií krví na levném papíře, 2013 

Ressler

 Oliver Ressler, Neexistuje vlajka, billboard ve veřejném prostoru, 2016 

 krajcova

 Daniela Krajčová, Slovenština pro žadatele o azyl, video, 2010 

 nova vecnost

 Nová věčnost, Štěstí je volba, záznam akce, 2016 

 zmijevski

 Artur Żmijewski, Oni, video, 2007