HOAX: Svatba holčiček v Gaze

Obrázek: male-nevesty-small

Zejména v souvislosti s aktivitami teroristické organizace Islámský stát sílí v posledních měsících protimuslimské nálady. Extremistická hnutí a někteří politici podporují tyto nálady vyvoláváním strachu a šířením lživých či překroucených informací. Řada lidí se dnes islámu a muslimů obává i přesto, že u nás téměř žádní nejsou. Nebo možná právě proto. Nemáme reálnou zkušenost s muslimy, většinu informací čerpáme z médií a internetu. Proto také vzniká stále více hoaxů, které nás mají přesvědčit, že jejich jediným cílem muslimů je obsadit Evropu a vnutit nám svoji kulturu a zvyky.

V roce 2009 se začal šířit hoax o údajné svatbě 450 holčiček s dospělými muži, kterou měl organizovat Hamás v Gaze. Tato zpráva má doložit údajnou pedofilii muslimů. Fáma se šířila v zahraničí a přebraly ji i české weby a skupiny.

fake svatba ivcrn

Celý hoax je založen na fotkách a videích malých holčiček oblečených do svatebních šatů, které pocházejí z hromadné svatby, kterou organizoval Hamás v červenci 2009. Na fotkách jsou ve skutečnosti holčičky z rodin ženicha či nevěsty, které, jak je místním zvykem, doprovází ženicha jako družičky. Hamás popřel všechny internetové fámy, skutečné nevěsty nebyly malé holčičky, nejmladší z nich bylo 16 let. Hoax vyvrací například portály Hoax-slayer či Wnd.com. Server Wnd.com uvádí, že zkoumali a překládali videa ze svatby. Podle jejich zjištění dívky na videu mluví o svatbě člena rodiny, neříkají nic o vlastní svatbě. Z českých médií informuje o hoaxu Respekt.cz.

<