Táta 10letého Eliho s Downovým syndromem se stal řidičem jeho školního autobusu. Eliho reakce všechny dojala

Obrázek: tata-ds

Kalifornský školní obvod Poway Unified School District se již delší dobu potýkal s nedostatkem řidičů školních autobusů. Když zveřejnili výzvu, že shánějí nové řidiče, přihlásil se Rick Daynes, otec 10letého Eliho, který má jak Downův syndrom, tak poruchu autistického spektra.

Eli, který školní autobusy k dopravě do školy využívá, se kvůli nedostatku řidičů často vracel domů i o více než hodinu později. Jeho otec, Rick Daynes, je nejen otcem celkem pěti dětí, ale také autorem knihy Keep It Together Man a pracuje na plný úvazek. I přesto se přihlásil o práci řidiče školního autobusu. Zjistil, že než mu začne jeho stálá práce, stihne odvézt děti autobusem do školy. „Řídit školní autobus nikdy nebylo na mém seznamu věcí, které bych chtěl dělat, ale prostě se to tak sešlo,“ říká Rick Daynes.

Nicméně brzy zjistil, že řídit školní autobus zase taková hračka není. Musel se ze všeho nejdříve zapsat do autoškoly, aby mohl řídit speciální typ autobusu určený k převážení také hendikepovaných žáků, a do kurzů první pomoci. Byl testován kalifornským ministerstvem školství, ministerstvem opravy i dálniční policií. Rick Daynes si musel chtě nechtě přiznat, že si toho na sebe naložil možná až příliš. Ale nevzdal se a po dvou a půl měsících měl za sebou úspěšně absolvované testy a mohl usednout za volant.

Jaké bylo Eliho překvapení a nadšení, když se jednoho květnového rána otevřely dveře školního autobusu, který ho vyzvedával, a za volantem seděl jeho táta. „Ahoj tati!“ zářil radostí 10letý Eli a běžel tátu obejmout. „Potom jsme si zpívali a děti vybíraly, co si pustíme za hudbu. Děti mají rády soundtrack z filmu Ledové království, Malá mořská víla nebo Moana,“ vyprávěl Rick Daynes a rodičům vzkázal, že se i k jejich dětem, které vozí, bude chovat, jako by byly jeho vlastní.

Rickovi nakonec bylo nabídnuto stálé místo řidiče od začátku nového školního roku. „Potřebujeme ještě dalších 50 řidičů, abychom pokryli poptávku studentů, nicméně už teď máme v týmu skvělé lidi, kteří podali pomocnou ruku – bývalé piloty, realitní makléře i řidiče kamionů,“ uvedl mluvčí školního obvodu. A pochválil i jmenovitě Ricka Daynese: „Než aby čekal, co bude, a stěžoval si, sám se snažil věci změnit k lepšímu. A ta chvíle Eliho překvapení, to byla třešnička na dortu. Jeho reakce nás všechny dojala."