V seriálu Prasátko Peppa debutovaly maminky medvědice. Jde o první queer pár v historii pořadu

Obrázek: peppa-queer

Prasátko Peppa, populární kreslený seriál milovaný předškolním publikem po celém světě, představil své první queer postavy po 18 letech vysílání. 

V jedné ze scén epizody s názvem „Families“ vysílané na Channel 5 ve Spojeném království 6. září učitelka požádá prasátko Peppu a její spolužáky, aby nakreslili obrázky svých rodin, jimiž si vyzdobí třídu. Peppina spolužačka Penny namaluje dvě lední medvědice v šatech a vypráví: „Jmenuji se Penny a jsem polární medvědice. Bydlím se svou maminkou a svou druhou maminkou. Jedna maminka je lékařka a druhá maminka vaří špagety. Miluji špagety."

Obrázek: euua-3

Pořad vysílaný ve 180 zemích a přeložený do 40 jazyků se stal celosvětovým fenoménem v roce 2004. Příběh se točí kolem čtyřletého prasátka Peppy, její rodiny, přátel a každodenních dobrodružství. I přesto, že bylo vytvořeno šest sérií a více než 250 epizod, v žádné z nich se dosud neobjevili rodiče stejného pohlaví. Na to před třemi lety upozornili někteří diváci, když vytvořili petici pro zařazení queer postav do příběhu. „Děti sledující Prasátko Peppa jsou ve věku, kdy jsou ovlivnitelné, a vyloučení stejnopohlavních rodin jim ukazuje, že normální jsou pouze rodiny s jedním rodičem nebo dvěma rodiči různého pohlaví. To znamená, že děti z duhových rodin se mohou cítit odstrčené a ostatní děti je z neznalosti mohou šikanovat. Prasátko Peppa není jen o zábavě, děti se z něj samozřejmě také učí," uvádí petice, pod niž se podepsalo téměř 25 tisíc lidí. 

Obrázek: peppa-a-jeji-rodina

Epizoda „Families“ však nyní publikum rozdělila. Robbie de Santos, ředitel komunikace a vnějších záležitostí organizace Stonewall, která podporuje osoby z LGBT komunity, označil postavy medvědic za fantastické. „Mnozí malí diváci mají také dvě maminky nebo dva tatínky a pro rodiče i děti bude hodně znamenat, že je jejich zkušenost zobrazena v tak ikonickém dětském programu," uvedl. Britská organizace Safe Schools Alliance tweetovala: „Je hezké vidět Penny s jejími dvěma maminkami. Jde o vhodnou prezentaci párů stejného pohlaví odpovídající věku diváků." Někteří diváci však novinku neocenili. „To je konec fenoménu Prasátko Peppa. Jaká škoda. Vzdělání, ne indoktrinace," tweetoval jeden z nich.