HOAX: Zákaz vánočního osvětlení ve Švédsku kvůli muslimům

Obrázek: osvetleni-small

Českým internetem se šíří další předvánoční hoax. Tentokrát o tom, že ve Švédsku mají zakazovat vánoční osvětlení kvůli požadavkům muslimů. Tato zmanipulovaná zpráva se šíří celou Evropou. Z českých serverů ji šíří například EUportal, AC24 či Instory.cz.

osvetleni svedsko 2

Celá zpráva vychází z článku švédské televize SVT, která informovala, že švédská transportní agentura Trafikverket, která se stará o dopravní cesty, nepovolí tento rok vánoční světla na svých sloupech veřejného osvětlení. Společnost svoje rozhodnutí zdůvodňuje tím, že dle zákona nemají povolení poskytnout svoji elektřinu dalším stranám a dále hraje roli otázka bezpečnosti.

osvetleni svedsko 1

Přestože v původním článku nebyla ani zmínka o náboženství či migrantech, začala se informace šířit v novém kontextu. Samotná televize, na niž se odvolávají i české servery, přidala do článku aktualizaci, ve které uvádí, že daný článek byl sdílen v jiných zemích v naprosto nesprávném kontextu. Rozhodnutí je otázkou technických a právních otázek a nemá nic společného s náboženstvím či migrací. České servery však své verze prozatím neaktualizovaly.

osvetleni svedsko 3

Přeloženo ze švédštiny službou Google Translate. 

Úvodní foto: Flickr

Celá zpráva vychází z článku švédské televize SVT (http://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/ingen-julbelysning-i-smaorter-till-advent), která informovala, že švédská transportní agentura Trafikverket, která se stará o dopravní cesty, nepovolí tento rok vánoční světla na svých sloupech veřejného osvětlení. Společnost svoje rozhodnutí zdůvodňuje tím, že dle zákona nemají povolení poskytnout svoji elektřinu dalším stranám a dále hraje roli otázka bezpečnosti. Přestože v původním článku nebyla ani zmínka o náboženství či migrantech, začala se informace šířit v novém kontextu. Samotná televize, na niž se odvolávají i české servery, přidala do článku aktualizaci (http://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/ingen-julbelysning-i-smaorter-till-advent), ve které uvádí, že daný článek byl sdílen v jiných zemích v naprosto nesprávném kontextu. Rozhodnutí je otázkou technických a právních otázek a nemá nic společného s náboženstvím či migrací. České servery však své verze prozatím neaktualizovaly.