HOAX: Muslimové v obchoďáku ničí vánoční strom

Obrázek: stromek-kahira-small

V posledních dnech se na sociálních sítích opět začalo šířit starší video, které má zobrazovat údajný útok muslimů na vánoční stromek ve Švédsku (případně v USA). Navzdory nedostatku kontextových informací se klip šíří lavinovitě v USA i Evropě spolu s tvrzeními, že jde o útok na naše křesťanské hodnoty a tradice. Na českém internetu se ve stejném kontextu šířilo již na jaře letošního roku.

stromek kahira 1

Video pochází z minulého roku z obchodního centra Mall of Arabia v Káhiře v Egyptě, jak dokládají nejrůznější komentáře a příspěvky na Twitteru a jak také dle fotografií obchodního domu ověřil autor článku na serveru Steemit. Na obou serverech Steemit i Snopes.com najdete obsáhlé vysvětlení včetně objasňujících komentářů ze sociálních sítí. Dle informací z nich se jedná o tradici, kdy jsou v době konce prázdnin sundány ze stromu poslední dárky a rozdány mezi děti. Strom je upraven tak, aby se po něm dalo lézt, což dokládá i to, že se na záznamu nijak nehroutí či neničí. Pokud by se jednalo o útok na strom, byl by s největší pravděpodobností poničen.

stromek kahira 2

Na videu vidíme, že se stromku vlastně nic nepřihodilo. Nikdo z přihlížejících ani z ochranky strom nebrání a nejsou patrné ani žádné boje mezi návštěvníky, přičemž řada z nich má na hlavě vánoční čepičku, přišli tudíž nejspíš Vánoce naopak oslavit. Na záznamu je také patrné sundávání dárků ze stromu.

stromek kahira 3

V obchodním domě se, stejně jako v dalších arabských zemích, Vánoce pravidelně slaví. Celou tradici dokládá server Steemit také dalším videem, tentokrát z obchodního centra Mall v iráckém městě Duhok. I o tomto videu bylo tvrzeno, že jde o útok kurdských muslimů na vánoční strom. Z videa je však patrné, že strom je na takový “útok” připravený a že cílem mladíků jsou dárky.

stromek kahira 4

Úvodní foto: Pixabay.com