Vlaječky na vídeňských tramvajích upozorní na riziko nákazy virem HIV

Obrázek: aids-vlajky-small

V Rakousku je v současnosti oficiálně nakaženo virem HIV asi 11 847 osob. V hlavním městě Vídni žíje více jak polovina infikovaných. Počet nově nakažených ovšem každoročně oproti České republice klesá. V rámci Světového dne boje proti AIDS, který se slaví 1. prosince, se Vídeň rozhodla na více jak 500 tramvajích připevnit vlaječky, které mají upozornit na riziko nákazy virem HIV.

Od 1. do 11. prosince 2016 bude po Vídni jezdit více jak 500 tramvají společnosti Wiener Linien s vlaječkami upozorňující na možnost nákazy virem HIV. Ačkoli počet nově infikovaných osob každoročně v Rakousku klesá, dochází každý den k jedné až dvěma novým nákazám. V roce 2014 došlo v Rakousku k 403 novým nákazám, přičemž skoro polovina infikovaných (48,3%) byli homosexuálové, 34,3% udali heterosexuální orientaci a 8,8% bylo drogově závislých. V roce 2015 došlo v Rakousku k 428 novým nákázám virem HIV. Více jak polovina těchto infikovaných žije ve Vídni, dvě třetiny tvoří muži, zbývající třetinu ženy.

Podle Aids-Hilfe-Haus Wien, neziskové organizaci sídlící v šestém vídeňském obvodě, je zájem o testování obrovský. Ročně se ve Vídni přímo v Aids-Hilfe-Haus Wien nechá testovat asi 7 000 osob, což odpovídá téměř 28 osobám denně. Nezisková organizace je financována prostředky plynoucími ze Spolkového ministerstva pro zdravotnictví a ze speciálního Fondu Sociální Vídeň, spadající přímo pod vídeňský magistrát. Organizace se stará o osvětu a prevenci před nákazou virem HIV, provádí anonymní testování zdarma a nabízí poradenské služby nakaženým. Založena byla v roce 1996 ve Vídni a to rozhodnutím vídeňského zastupitelstva, které dalo organizaci k dispozici dům v šestém vídeňském obvodě na Mariahilfer Gürtelu. Vídeň investovala do sanace a vybavení budovy 4 milióny eur. 1. prosince 1997, v Světový den boje proti AIDS bylo centrum o ploše 1 700 metrů čtverečních uvedeno v provoz.

Podle Světové zdravotnické organizace žije na světě v současnosti 36,7 miliónů osob infikovaných virem HIV. V České republice je podle Státního zdravotního ústavu v současnosti infikováno asi 2 864 osob. Ačkoli se Česko řadí mezi země s nižším výskytem infekce, varující je prudký nárůst počtu pacientů. Zatímco se v Česku v roce 2014 nově nakazilo 232 osob, v roce 2015 to bylo 266 osob. Od ledna 2016 do září 2016 bylo v České republice evidováno 244 nově infikovaných.

Foto: Wiener Linien / Manfred Helmer