HOAX: Britská muslimka vyloučena kvůli kontaktu s chlapcem

Obrázek: vyloucena-small

24. ledna vyšel  na webu pořadu Prásk článek o „skandálu“ v Londýně. Ze zdejší muslimské školy měla být vyloučena dívka za kontakt se spolužáky opačného pohlaví. Mezi žáky opačného pohlaví je prý ve škole jakákoliv interakce zakázaná. Prásk situaci ještě dále vyostřuje tím, že do témat souvisejících s článkem přidává Islámský stát, přičemž tato organizace nemá s událostí nic společného. Prásk v článku dále například uvádí: „Umíte si představit, že vás nebo vaše dítě vyloučí ze školy kvůli tomu, že si na chodbě popovídáte s kamarádem opačného pohlaví? Tak tohle je možné už i v Británii.“ 

vyloucena londyn2

Článek i další materiály k případu se od té doby hojně šíří na sociálních sítích. Na začátku března o případu psala například známá stránka prokremelské propagandy We Are Here At Home .com. Zdrojem článku z Prásku je zřejmě článek ze serveru The Sunday Times (server daný článek už stáhnul, není tedy aktivní), který uvádí v podstatě totéž co Prásk.

vyloucena londyn

Střední škola Al-Khair v Croydonu na jihu Londýna se proti tvrzením ostře ohradila a obrátila se na OFSTED – Úřad pro standardy ve vzdělávání, dětských službách a dovednostech (Ofsted is the Office for Standards in Education, Children's Services and Skills). Úřad provedl inspekci a došel k závěru, že škola nijak nepochybila a opatření bylo přiměřené. Dle školy a potvrzení vrchního komisaře nešlo o vyloučení z náboženských důvodů, ale o dlouhodobé problémové chování žáka vůči žákyním. Nejednalo se tedy o dívku, ale o vyloučeného chlapce. Vrchní komisař také uvádí, že se jednalo o řešení následující po několika drobných trestech, které byly žákovi uděleny v minulosti ve snaze jeho chování napravit. Inspekce provedla ve škole celkovou kontrolu, vyjádřila souhlas s daným trestem a zároveň pochválila školu za rovné příležitosti pro obě pohlaví – děti mají stejné osnovy, učitelé se chovají k dívkám i chlapcům stejně, ředitelka i zástupkyně ředitele jsou ženy, obě pohlaví mají stejnou podporu ve svých ambicích, škola dětem předává britské hodnoty a podporuje je, aby se stali produktivními britskými občany. Zástupkyně ředitele Aisha Chaudhry dodala, že ve škole nikdy nebyl zákaz komunikace mezi pohlavími, existuje pouze klauzule o obtěžování, kterou žák porušil.

Na hoax upozornila facebooková strána Stop náboženské i rasové nenávisti.

Vyjádření školy k hoaxu zveřejnéné na jejím webu

Home   Al khair Primary and Secondary