Zamilujete se, máte svatbu, děti, a pak si uvědomíte, že jste gay. Co dál?

Obrázek: hfz-5

Jessica byla zamilovaná a šťastná, po několika měsících manželství se ale musela vyrovnat se životním zlomem, když se její manžel vyoutoval. Dnes Jessica a Steve pomáhají dalším párům, které se potýkají se stejnou situací. V podcastu „Husband in Law“, který produkují spolu s Jessičiným manželem Mattem, sdílejí své zkušenosti a ukazují, jak společně pracovali, aby jejich smíšená rodina fungovala.

Sedmatřicetiletá Jessica Frew potkala o dva roky staršího Steva Stoddarda v únoru 2004 a silvestr již oslavili jako manželé. Oba byli vychováni v mormonské církvi a učili se, že být LGBTQ+ je špatné. Tyto předsudky měl Steve tak hluboce zakořeněné, že i když šest měsíců po jejich svatbě Jessica našla v jeho počítači sbírku gay pornografie a zeptala se ho na jeho sexualitu, nedokázal si realitu přiznat. Že je jiný, si přitom uvědomil už ve svých 11 letech. „Ale tam, kde jsem vyrůstal, prostě nebylo možné být gayem. Takže jsem naprosto popíral realitu až do chvíle, kdy mě s ní Jessica konfrontovala," vzpomíná Steve. Uplynulo ale ještě několik let, než své pravé já dokázal přijmout. Protože nikdy nechodil s mužem, chtěl zůstat věrný ženě i své víře. S Jessicou tedy dál žili jako manželé a později se stali i rodiči malé Penny.


„Cítila jsem to stejně jako Steve, toto je naše cesta, zavázali jsme se jeden druhému, jsme manželé, tak z toho pojďme vytěžit maximum," vysvětluje Jessica. „A byli jsme šťastní. Užívali jsme si přítomnost toho druhého, bavili se, hodně jsme spolu komunikovali a dávali si navzájem prostor pro zpracování celé té situace. Věděla jsem, že Steve potřebuje čas, aby pochopil tuto stránku sebe sama. Netlačila jsem na něj,“ dodává. 

Obrázek: hfz

Raději bez táty než s otcem gayem

Všechno ale nebylo tak snadné a růžové, především v době, kdy se manželé rozhodli pro rozvod. „Bylo to období, kdy jsem byl přesvědčen, že Penny by bylo lépe bez táty než s otcem gayem. Prošel jsem si temnou fází, kdy jsem přemýšlel o sebevraždě a opravdu jsem bojoval sám se sebou, abych se dokázal radovat ze života, o kterém jsem se celý život učil, že je špatný. Někdy to bylo horší než samotná smrt,“ svěřil se Steve, který se nakonec rozhodl církev opustit. 

Tato etapa byla samozřejmě bolestivá i pro jeho družku. „Sledovala jsem, jak Steve bojuje, aby zachoval naše manželství, aby mohl být dál členem náboženského společenství. Nemohla jsem mu nic vyčítat, když se rozhodl odejít. Bolelo to, proces uzdravení trval dlouho, ale nebyla jsem na něj naštvaná,“ popisuje. „Viděla jsem, že je na tom opravdu zle, měl deprese, mluvil o sebevraždě. Věděla jsem, že mě potřebuje a my potřebujeme jeho. Potřebovala jsem, aby zůstal a byl součástí života naší dcery." Těžkou situaci nakonec vyřešili společně. Sešli se a sestavili plán, jak bude jejich vztah nadále fungovat, aby rozvod ublížil Penny co nejméně. Ze spolupráce během let vznikla spokojená smíšená rodina. Dnes, deset let po rozvodu, je Jessica znovu vdaná a Steve žije s partnerem. 

Obrázek: hfz-2

Společně nyní dokumentují svou cestu a rodinná dobrodružství v podcastu „Husband in Law“. Jessica navíc nabízí workshop pro ženy, jejichž manžel je gay. „Několikrát týdně nás lidé žádají o podporu nebo pomoc. Říkají nám: ‚Moc vám děkuji, zcela jste změnili dynamiku mého vztahu, mého rozvodu'," přibližuje Jessica. „Snažíme se přimět lidi, aby o vztazích přemýšleli jinak. Ženy učím pochopení, že když je manžel gay, nejde o zradu, a především, že situace, kterou procházejí, nevypovídá nic o nich samotných,“ uzavírá.  

Fotografie: Jesicca Frew