Stovky seniorů se projely vánoční Prahou

Obrázek: zivot90-small

Na 600 seniorů a lidí se sníženou pohyblivostí včera projelo nejzajímavějšími místy Prahy v plně naložených 25 autobusech. „Cílem vánoční projížďky je každoročně pomoci těm nejosamělejším a těm, kteří si sami netroufají vypravit se do vlastního města, které, dokud byli silní a soběstační, znali, kde pracovali, kam chodili do školy, na rande,“ říká pro HFC Jaroslav Lorman ze Života 90. Život 90 je nezisková organizace, která se, jak jméno napovídá, snaží stát od roku 1990 po boku starším nebo starým lidem, ale také těm, kteří o ně pečují nebo s nimi žijí. Výlet vánoční Prahou připravil tento spolek už po pětadvacáté.  

zivot90 1

V každém z autobusů byl kromě samotných výletníků přítomen také vedoucí autobusu s průvodcem a dalšími dobrovolníky, kteří méně mobilním účastníkům pomáhali při přesunech. Letošní program tak zajišťovalo na 125 dobrovolníků. „Autobusy jsme přistavovali leckdy až přímo před domy těch, kteří se z bytu bez pomoci nemohou dostat. Tým dobrovolníků, kteří byli v každém autobuse, jim pak pomáhal ze schodů, nasedat, vysedat, ale zároveň s nimi trávil čas i po dobu projížďky, kterou komentoval dobrovolný průvodce,“ popisuje Lorman.

zivot90 2

Senioři z autobusu číslo 5 si například mohli vybrat z desítek předvybraných možných zastávek. Odhlasovali si pak společně návštěvu kláštera benediktinek na Bílé hoře, Břevnovského kláštera a Pražského hradu. „Letos jedu už podruhé. A je to pokaždé skvělé. Líbí se mi taky, že tentokrát jedeme na jiná místa než minulý rok a všude pro nás byl připraven velmi zajímavý výklad,“ říká jedna z výletnic z autobusu číslo 5. „Na mnoho těch míst bych se ani nedostala. Používám chodítko, proto bych se na tato místa už asi nevydala,“ dodává.

zivot90 4

„Na některých místech jsme se seniory vystupovali – tradičně na Hradčanech, abychom se podívali na jesličky u bratrů kapucínů. Ostatně právě oni jsou našimi dlouholetými dobrodinci a vstup nám umožňují zcela zdarma a ještě s vlídností a laskavostí,“ říká s povděkem Jaroslav Lorman. „Nechybí samozřejmě ani svařák na některém z vánočních trhů,“ uzavírá. 

zivot90 3

Foto: Lukáš Houdek