„Život je krátký na to, abychom nenáviděli své děti“, vzkazuje ARA ART rodičům LGBT+ Romů

Obrázek: udelal-jsem-hroznou-vec

Tak jako v každé společnosti, i mezi Romy se rodí lidé s odlišnou sexuální orientací nebo genderovou identitou. Romská LGBT+ menšina ale zůstává neviditelná. Setkává se totiž s vícečetnou diskriminací: ze strany většinové společnosti i LGBT+ komunity čelí etnicky motivovaným předsudkům a nepřijímají ji ani sami Romové, protože v jejich tradiční kultuře je homosexualita tabu. LGBT+ Romům a Romkám vyhozeným z domu a někdy i prchajícím před výhrůžkami smrtí pomáhá poradna Řeknu.to provozovaná organizací ARA ART.

Romský coming out často skončí exkomunikací z rodiny i komunity, LGBT+ lidé se náhle ocitají bez střechy nad hlavou, bez příjmu a bez kohokoli, na koho by se mohli obrátit. V některých romských rodinách se dodnes dodržuje koncept rituální čistoty, kdy se po návštěvě gaye nebo lesby vyhazuje nádobí, z něhož jedli. Pokud LGBT+ člověk v bytě přímo žije, má vlastní nádobí, které se skladuje jinde než v kuchyni. 

„Obvykle nám mladý člověk v krizi zavolá ve dvě v noci. Nemá kam jít, takže mu pomáháme s nákupem jízdenky do Prahy a s ubytováním, aby neskončil na ulici a nečekala ho prostituce a drogy,“ říká ředitel ARA ART David Tišer a dodává: „Přicházejí k nám nedospělí lidé s různými traumaty, sebepoškozováním, bez zkušeností. Když jsou přinuceni odejít z rodinného prostředí, je obtížné pro ně najít záchrannou sociální síť.“ Od letošního října má organizace k dispozici pražský byt, v němž exkomunikované LGBT+ Romy ubytovává. Všechna čtyři lůžka se okamžitě zaplnila a další lidé jsou na čekací listině. „Cílem je, aby se člověk do své rodiny vrátil. Proto naši konzultanti pracují nejen s LGBT+ lidmi, ale i s jejich rodiči. V průměru rodiče potřebují jeden rok, aby se s orientací svého dítěte sžili,“ vysvětluje David Tišer.  

Čtyři stovky naléhavých případů ročně

Nejvíce klientů se na poradnu Řeknu.to obrací z Plzeňského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje, také z Brna i Prahy. Proto má poradna v těchto místech své konzultanty, kteří pracují na dobrovolnické bázi. Většina kontaktů se odehraje mezi půlnocí a šestou ráno a obvykle se jedná o krizové situace, které je potřeba okamžitě řešit. 

„Jsme zvyklí pracovat s lidmi ve věku 16 let a více, ale v poslední době nám začaly volat i dvanáctileté děti,“ popisuje situaci David Tišer. Ročně se na Řeknu.to obrací kolem čtyř stovek LGBT+ Romů a Romek z celé České republiky. Obvykle řeší strach z coming outu, sociální kontrolu ze strany rodiny, šikanu, ale i přímo exkomunikaci. 

Video podle skutečné události

Organizace ARA ART letos na podzim spustila osvětovou kampaň Udělal jsem hroznou věc. Její součástí je video, které v romštině ukazuje typický příběh mladého romského gaye. Vychází ze skutečných událostí, kdy otec vyhrožoval svému synovi smrtí, dokonce ho i bez jeho vědomí odhlásil ze studií. Když otec ve stáří onemocněl, jeho syn s partnerem o něj do poslední chvíle pečovali a vzájemný vztah se podařilo napravit. Hlavní sdělení kampaně zní: „Život je krátký na to, abychom nenáviděli své děti.“

Znalost LGBT+ tématu mezi romskou populací se přeci jen v poslední době zlepšuje. „Problematice LGBT+ romské menšiny se v ARA ART věnujeme od roku 2012. Na začátku se s tímto tématem nikdo nechtěl veřejně spojit. Tváří LGBT+ Romů jsem byl jen já, moje maminka byla první konzultantka pro rodiče. Dnes už jsou další Romové a Romky různého věku ochotni o tématu hovořit, jak dokazuje i naše video Udělal jsem hroznou věc,“ popisuje David Tišer. 

LGBT+ Romy zviditelňuje společný projekt se Slováky a Maďary

LGBT+ Romové jsou v obtížné situaci, přitom inkluzivní a integrační politiky a opatření na ně většinou zapomínají. Proto se český ARA ART spojil s partnerskými organizacemi Diverze Youth Network z Maďarska a QUO VADIS ze Slovenska, aby společně šířily osvětu a vyvíjely tlak na to, aby národní politiky pro integraci Romů reflektovaly potřeby rozmanitého složení skupin romské populace. V Evropě žije 1,5 milionů LGBT+ Romů a Romek, pro které dnes neexistuje cílená odborná pomoc. Společný projekt „Make Roma LGBT+ more visible“ by to měl změnit. 

„Až dosud ARA ART na LGBT+ tématu nespolupracoval s žádnou romskou nebo pro-romskou organizací. Nyní je to pro nás poprvé. Zároveň jsme se rozhodli nespolupracovat s žádným veřejně známým romským aktivistou, který projevuje homofobní názory,“ uvedl David Tišer.