Za procházku s duhovou vlajkou nadávky i plivanec. „Je potřeba o homofobii mluvit,“ říká Stupka

Obrázek: stupka-main

Festival Prague Pride se i letos bude konat v srpnu a aby na sebe duhový festival upozornil na více platformách než v minulých letech, začal tým Prague Pride fungovat také na TikToku. Pro tiktokové video upozorňující na brzké zahájení festivalu oslovila organizace aktivistu Kryštofa Stupku, s nímž natočila video, jak se s duhovou vlajkou prochází centrem Prahy. Za tu si od kolemjdoucích vysloužil bezpočet nadávek a od cizího muže dokonce plivanec.

„Procházeli jsme s týmem Prahou a na různých místech natáčeli, jak stojím s duhovou vlajkou, která kolem mě vlaje,“ popisoval Kryštof Stupka pro HFC, jak video vznikalo. „Mezi jednotlivými místy, na nichž jsme natáčeli, jsem vlajku vždy sundal. Pak jsem si ale řekl, proč bych ji měl schovávat, a nechal ji za sebou vlát i během přechodu na další natáčecí místa,“ doplňuje. Kromě záběrů, na kterých stojí s vlajkou například na střeše obchodního domu Kotva, tak vznikly i ty, na nichž Kryštof prochází mezi lidmi v ulici Na Příkopě. Právě zde ho překvapila reakce veřejnosti.

„Spousta lidí měla nepříjemnou reakci. Bylo i pár lidí, kteří se usmáli nebo řekli něco pozitivního. To ale byli ve většině spíše cizinci. Jiné to ani nezajímalo a prostě šli dál. Ale řada lidí mě nevhodně komentovala a vykřikovala sprostá slova jako ,ty p*čo´ nebo ,hnus, buzny´ a další. Potom na mě zblízka jeden pán plivnul,“ vypráví Kryštof. 

Když později napsal o svých zážitcích z procházky Prahou s duhovou vlajkou na svém Twitteru, kde zveřejnil i část videa, na němž na Kryštofa pán vedoucí za ruku malou holčičku plivnul, dočkal se dalších nenávistných komentářů i viktimizace. Ty ho podle jeho slov ranily ještě víc než ty na veřejnosti. „Co mě opravdu mrzí, jsou reakce, které to, že na mě pán plivnul, dávají za vinu mně, že prý já můžu za homofobii a že to, co dělám, je medvědí služba. Ale homofobie ze společnosti sama nezmizí. My chceme být jen sami sebou. Natáčení videí a duhová vlajka je něco, co je součást projevu, a to především na TikToku,“ upozorňuje Stupka, který se podle svých slov s homofobií, urážkami a nadávkami setkává dennodenně. „Lidé mi píšou, že by mě měli zkopat, čas od času mi vyhrožují smrtí,“ svěřuje se. 

Obrázek: img-5640

„Škoda že jsi nedostal tyči přes kolena tanečníku teplej“ či Jsi zbytečná existence a pičus současně“, jsou jen některé z řady nenávistných reakcí, kterých se Kryštofovi po incidentu v srdci Prahy dostalo v online prostoru. Další autoři komentářů dávali celou situaci za vinu Kryštofovi za to, že tančil, že byl oblečený tak, jak se lidem nelíbí, případně mu vyčítali, že svým chováním dělá lidem s menšinovou sexuální orientací ostudu nebo že tlačí na pilu. Kryštof v reakci na tyto komentáře poukazuje na to, že tlačit na pilu je potřeba vzhledem k tomu, že se v České republice pro LGBTQ lidi od roku 2006, kdy bylo uzákoněno registrované partnerství, reálně nic nezměnilo. „Myslím si, že je dobře ve společnosti mít jak umírněné tak neumírněné aktivisty,“ dodává Stupka.

Reakce, s nimiž se v offline i online prostoru setkal, označuje za bezmoc. „Nemáme tu zákony, které by chránily před hate speech a hate crime, přitom se to děje často. Česká politická realita to ignoruje a nechce s tím nic dělat. Nemůže vše přehodit na neziskovky s tím, aby se postaraly o ty „svý“. Navíc tu homofobii, kterou každý den zažívám, je velmi často slyšet i z úst politiků. O těchto věcech se musí mluvit a ukázat, že homofobie není normální a je nepřijatelná. Je také nepřípustné bagatelizovat verbální útoky s tím, že dokud nedojde k násilí, nic tak hrozného se nestalo. Ale i slova mnohdy působí jako zbraň a velmi ubližují,“ uzavírá Stupka. Na výsledné video se můžete podívat na TikToku Prague Pride.

Kryštof Stupka (23) je absolvent práva a politologie na pařížské univerzitě Sciences Po se zaměřením na evropské právo a lidská práva. Je také mladý delegát České republiky do OSN.